Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Γεύσεις μιας θαυμάσιας κληρονομιάς

Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε έναν πολιτισμό είναι να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο που ετοιμάζονται και σερβίρονται τα φαγητά. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί δημιουργούν μία πλούσια γαστρονομία και κάθε πιάτο αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο ένας λαός και ένας τόπος διατηρούν την ομαδικότητά τους στην απόλαυση ενός γεύματος.

Η κουζίνα και το καλό φαγητό που προσφέρει η Ήπειρος φημίζονται και έχουν γίνει γνωστά χάρη στην παράδοση και τους μάγειρες που προσφέρουν καθημερινά φαγητά γεμάτα νοστιμιά και αρώματα χάρη στις αγνές πρώτες ύλες που προσφέρει η Ηπειρώτικη γη.

Η κουλτούρα από την αρχαιότητα, οι επιρροές των κατακτητών (Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Οθωμανοί), τα νομαδικά μεταναστευτικά φύλα (Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Σλάβοι, Αρβανίτες), οι κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη γεωλογική θέση της και οι τοπικές συνήθειες διαμόρφωσαν τη γαστρονομική φυσιογνωμία της περιοχής.


>Restaurant Guide
>Βρείτε εδώ τα Coffee Stations & Bakeries
>Τα Ζαχαροπλαστεία στα Ιωάννινα εδώ
>Γευτείτε την ηπειρώτικη γαστρονομία εδώπαραδοσιακές_πίτες_ηπείρου_ιωάννινα

Χάρη στο έδαφός της που συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε μικρή απόσταση, το ιδιαίτερο κλίμα, την αρχαία κουλτούρα και τις επιρροές των κατακτητών η Ηπειρώτικη κουζίνα είναι ευρεία και ποικίλη. Βασίζεται στα αγαθά που προέρχονται από τη γη. Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, βούτυρο, τυρί), από τους τοπικούς κήπους, τα αγροκτήματα και τις ορεινές περιοχές ( λαχανικά, φρούτα, ποικιλία χόρτων, δημητριακά κλπ.) αλλά και στο ντόπιο κρέας, το κυνήγι, τα λιμνίσια και ποταμίσια ψάρια. Το στοιχείο όμως που ξεχωρίζει στη γαστρονομία είναι η χρήση εποχιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Ποιοτική παραγωγή

Οι ντόπιοι παραγωγοί της Ηπείρου στοχεύουν στην ποιότητα παραγωγής. Τα τρόφιμα ποιότητας βρίσκονται παντού γύρω σας, όχι μόνο στις παραδοσιακές υπαίθριες αγορές αλλά και στα καταστήματα τροφίμων ακόμη και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.


Κτηνοτροφικά_προϊόντα_ντόπια_κρέατα_ήπειρος_ιωάννινα


λαϊκή_αγορά_ιωάννινα_ήπειρος

Η ποιότητα των τροφίμων έχει προχωρήσει και κερδίσει την εκτίμηση και της παγκόσμιας αγοράς. Το πιστοποιητικό ποιότητας μπορεί να βρεθεί σε πολλά προϊόντα όπως το βοδινό, το κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, τα τοπικά λαχανικά, το ηπειρώτικο μέλι. Επίσης σε προϊόντα γαλακτοκομικά και στο κρασί από τις τοπικές ποικιλίες ισχύει η ονομασία προέλευσης.

Εποχιακή Γαστρονομία

Τα εποχιακά προϊόντα διανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να δημιουργήσουν ένα πλούσιο γαστρονομικό ημερολόγιο, πάνω στο οποίο στηρίζονται οι κουζίνες των ντόπιων νοικοκυρών αλλά και των εστιατορίων.

Οι Ηπειρώτες τρέφονται με τα αγνά υλικά και προϊόντα που δίνει η γη και η κτηνοτροφία: γάλα, γιαούρτι, τυρί (κυρίως φέτα), αιγοπρόβειο κρέας. Το γάλα προϊόν μεγάλης θρεπτικής αξίας χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτύρου και βουτυρογάλακτός. Το βούτυρο έχει εξέχουσα θέση στην Κουζίνα της Ηπείρου καθώς εδώ δεν ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα.


τυριά_ηπείρου_γαλακτοκομικά_προϊόντα_μετσοβόνε

Σήμερα το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι που παράγονται στην Ήπειρο έχουν κατακτήσει την εγχώρια και ξένη αγορά. Το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και η μεγάλη παράδοση και «ιστορία» στην τυροκόμηση είχε ως αποτέλεσμα η τοπική φέτα να συγκαταλέγεται στις καλύτερες της χώρας, ενώ η γαλακτοβιομηχανία της Δωδώνης που εδρεύει στα Ιωάννινα αυξάνονται συνεχώς στις ευρωπαϊκές χώρες. Το καπνιστό τυρί μετσοβόνε, το κασέρι, ο ανθότυρος ή το πικάντικο βασιλοτύρι, γαλοτύρι, το σκληρό και πικάντικό κεφαλοτύρι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα αλλά και το γλυκό μανούρι, είναι μερικά είδη που χρησιμοποιούνται και στα πιάτα της κουζίνας.


Παραδοσιακή_ηπειρώτικη_πίτα_λαχανόπιτα_ιωάννινα

Η πίτα της Ηπείρου

Η παράδοση της πίτας ξεκινά από τις νομαδικές φυλές των Σαρακατσάνων και των Βλάχων. Καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή πολύπλοκες, αλμυρές ή γλυκές θα τις δοκιμάσετε σε πολλές παραλλαγές. Βασικά συστατικά της έως σήμερα παραμένουν το τυρί, το γάλα, το βούτυρο και φυσικά το χειροποίητο φύλλο. Λαχανόπιτα, χορτόπιτα, κρεατόπιτα, τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πρασόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, μακαρονόπιτα, ζυμαρόπιτα, τσουκνιδόπιτα, επιλέξτε ο, τι σας αρέσει στα εστιατόρια, τα ταβερνάκια ή τα μεζεδοπωλεία στα Ιωάννινα και στις παραδοσιακές ταβέρνες στα χωριά της Ηπείρου.


εστιατόρια_ταβέρνες_στα_Ιωάννινα_κατσικάκι_στη_γάστρα

Τα υπέροχα πιάτα της Ηπείρου

Η Ήπειρος εκτός από τα γεωργικά προϊόντα φημίζεται και για το κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, καθώς πάντα διατηρεί την πρώτη θέση στη λίστα με τα κρέατα καλύτερης ποιότητας. Επιπλέον στα βουνά της Πίνδου και στα πλαίσια της νομιμότητας η κυνηγετική δραστηριότητα ακμάζει και εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε πέρδικες, μπεκάτσες σε εξαιρετικές συνταγές με χυλοπίτες, λαγό στιφάδο και αγριογούρουνο.


εστιατόρια_στα_ιωάννινα_κρέας_ταβέρνες_παραδοσιακά_πιάτα


Κοντοσούβλι_ψητό_σχάρας_ιωάννινα_ήπειρος_εστιατόρια_στα_ιωάννινα

Τα ντόπια κρέατα δίνουν νοστιμιά στα πιάτα των εστιατορίων και στα ταβερνάκια –εντός και εκτός των Ιωαννίνων με πρωταγωνιστές το αρνί στη γάστρα, το κρασάτο κότσι, τον κόκορα αλλά και την κρεατόσουπα, ενώ στα χωριά μπορείτε να δοκιμάσετε επιπλέον κοντοσούβλι, ντόπια λουκάνικα, χοιρινό με παραλλαγές και γίδα βραστή. Στη γιαννιώτικη κουζίνα της λίμνης θα απολαύσετε επίσης χέλι στη σχάρα, καπνιστή πέστροφα ή βατραχοπόδαρα.


γιαννιώτικοσ_μπακλαβας_ιωάννινα_γλυκά_ζαχαροπλαστεία

Η τέχνη του γλυκού

Μεταξύ των όσων μπορεί να γευτεί κάποιος στα Ιωάννινα δεν πρέπει να παραλείψει την αποκλειστικότητα στον παραδοσιακό μπακλαβά ή αλλιώς γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι. Τα σιροπιαστά ή γλυκά ταψιού με το γιαννιώτικο μπακλαβά με καρύδι, το κανταΐφι, το σαραγλί, την καρυδόπιτα και τις μετσοβίτικες φλογέρες να κλέβουν την παράσταση.

Στην ‘Ήπειρο πρέπει να δοκιμάσετε τα γλυκά του κουταλιού, το τουρσί και τις μαρμελάδες. Τα φρούτα και οι καρποί που χρησιμοποιούνται είναι της ηπειρωτικής γης και πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα από κολοκύθι, άγουρο σύκο, κράνο, βατόμουρο, δαμάσκηνο με κανέλα και κρασί, κάστανο, ντοματάκι, κα.


Κρασί_Ήπειρος_Αμπέλια_Ποικιλίες

Το κρασί και το τσίπουρο

Το κρασί και τα αποστάγματα αποτελούν μια ξεχωριστή γαστρονομική κατηγορία της Ηπείρου. Δοκιμάστε εξαιρετικές ποικιλίες για τον οινοτουρισμό σας ή στα εστιατόρια και τα κουτούκια της περιοχής. Η αρωματική πανδαισία των ερυθρών του Μετσόβου ή των λευκών κρασιών της Ζίτσας έχουν μεγάλη διάρκεια στο πέρασμα των χρόνων. Στο Μέτσοβο καλλιεργούνται Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer, Chardonnay και Βλάχικο. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την Ντεμπίνα, μια ποικιλία της Ηπείρου στη Ζίτσα καθώς και τα αφρώδη κρασιά.


tsipouro_ioannina_epiros

Το τσίπουρο βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων για να δοκιμάσετε με τη συνοδεία εξαιρετικών μεζέδων στα τσιπουράδικα/μεζεδοπωλεία των Ιωαννίνων. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε λικέρ και παλαιωμένο τσίπουρο με διάφορα αρώματα φρούτων.

Τα δημητριακά και το ψωμί


Δημητριακά Ήπειρος

Από την παράδοση στην αρτοποιεία με το ζυμωτό ή χωριάτικο ψωμί με προζύμι, το καλαμποκίσιο ψωμί, το μαύρο και το σταρένιο, μέχρι τον χειροποίητο τραχανά και τις χυλοπίτες, η Ήπειρος κρατά σταθερά την καλύτερη φήμη στο ψωμί και τα δημητριακά αυτού του τόπου.


Βότανα και Αρωματικά φυτά Ηπείρου

Τα Βότανα στα βουνά της Ηπείρου

Επίσης, τα βουνά της περιοχής είναι πλούσια σε αυτοφυή φυτά και έτσι οι ηπειρώτες γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και των αρωματικών φυτών παράγουν και χρησιμοποιούν κατά κόρον τσάι, τίλιο, χαμομήλι, ρίγανη, βάλσαμο κ.α.

Δοκιμάστε το μέλι και τους ξυρούς καρπούς


Μέλι Ήπειρος

Δύο βασικά συστατικά με την εξαιρετική ποιότητάς τους όπως το αρωματικό ηπειρώτικο μέλι και οι ξηροί καρποί των οπωροφόρων δέντρων χρησιμοποιούνται συνεχώς για τα φτιαχτούν με αγάπη τα παραδοσιακά γιαννιώτικα σιροπιαστά γλυκά, με το γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι να κυριαρχεί στην περιοχή.

ΈΧΩ ΌΡΕΞΗ ΓΙΑ…
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.