Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Κορυφαία στη λίστα με τις ομορφιές της Ηπείρου, τα Ζαγοροχώρια, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ασκούν μια άγρια, δωρική γοητεία που καθηλώνει όποιον τα επισκεφτεί

Με τη χαρακτηριστική γοητεία τους συναγωνίζονται τον μύθο της κυρα-Φροσύνης σε έναν Νομό βγαλμένο από μυθιστόρημα

Σαράντα έξι χωριά, Σαράντα έξι διαφορετικοί προορισμοί για κάθε τύπο ταξιδιώτη, που έχουν κοινό παρονομαστή τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και κοινό background τις επιβλητικές οροσειρές, με γερές πινελιές πράσινου. Ένα σύμπλεγμα οικισμών, θέσει και φύσει προικισμένο, ώστε κάθε εποχή του χρόνου να αποτελεί δημοφιλή προορισμό: την άνοιξη για σπορ και ατέλειωτους περιπάτους μέσα στην άγρια φύση, το χειμώνα για ρομαντικές αποδράσεις και cocooning αποτοξίνωσης από το στρες της καθημερινότητας σε παραμυθένιους deluxe ξενώνες.

Περπατήστε μέσα στο δάσος όπου μπορείτε να συναντήσετε μερικές μοναδικές ιστορικές πέτρινες γέφυρες, δοκιμάστε canoe kayak, rafting ακόμη και κολύμπι στον ποταμό Βοϊδομάτη, ενώ θα σας εκπλήξει η φιλοξενία αλλά και το παραδοσιακό φαγητό στα περισσότερα boutique hotels, στους ξενώνες και τα εστιατόρια όλες τις εποχές του χρόνου. Μοναδική εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί το κυνήγι μανιταριών.


Ζαγόρι Ήπειρος

H Τοποθεσία

Το Ζαγόρι ορίζεται από το όρος Μιτσικέλι και τον ορεινό όγκο της Τύμφης και χωρίζεται νοερά σε τρία τμήματα, το ανατολικό, το κεντρικό και το δυτικό- αξίζει, λοιπόν, να ξεφύγετε από το τον κλασικό «γύρο του Ζαγορίου» και να αφιερώσετε λίγο περισσότερο από το χρόνο σας για να εξερευνήσετε τις δαιδαλώδεις διαδρομές και τις εκπλήξεις που σας επιφυλάσσουν. Κάθε ένα από τα 46 χωριά έχει τη δική του γοητεία – εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε ως αφετηρία για τις εκδρομές σας.

Τα παραδοσιακά πέτρινα χωριά

Οι Ασπράγγελοι, από τα πρώτα χωριά στο Ζαγόρι, απέχει μόλις 25 λεπτά από τα Ιωάννινα.


Μεγάλο Πάπιγκο Ήπειρος

Το Μεγάλο Πάπιγκο, ίσως το πιο «κοσμοπολίτικο» από τα υπόλοιπα, καταφέρνει να διατηρήσει ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο ανοίγουν τις πύλες τους νέοι ξενώνες, boutique hotels, cafes και εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών.

Το Μικρό Πάπιγκο από την άλλη, είναι επιλογή των ταξιδιωτών που επιζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία, χωρίς να είναι μακριά από το «κέντρο» και κλασικό καταφύγιο των ορειβατών. Η θέα στην κορυφή Γκαμήλα, το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στη Β. Πίνδο, ενώ ξυπνάτε το πρωί θα μείνει για πάντα στο μυαλό σας. Σημαντική διάκριση για Το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa, το οποίο ψηφίσθηκε ως το Καλύτερο Ορεινό Θέρετρο στη Νότια Ευρώπη, στα Παγκόσμια Βραβεία World Luxury Hotel Awards 2017.


Δίλοφο Ζαγόρι

Στο Δίλοφο, για πολλούς το πιο όμορφο χωριό από τα 46, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα –αυτό από μόνο του είναι μια εμπειρία που αξίζει να βιώσετε.


Αρίστη Ζαγόρι

Αρίστη

Η Αρίστη, ανάμεσα στο Πάπιγκο και στο Κεντρικό Ζαγόρι, αποτελεί ανερχόμενο αστέρι της περιοχής, όπως και τα Άνω Πεδινά, με γραφικούς ξενώνες να ενσωματώνονται στο ηπειρωτικό τοπίο. Το ορεινό ξενοδοχείο Aristi Mountain Resort + Villas στην Αρίστη, διεκδίκησε και αναδείχτηκε ως World’s Leading Eco-Lodge για το έτος 2017.


Τσεπέλοβο

Τσεπέλοβο

Στη Βίτσα και το Μονοδέντρι θα ερωτευτείτε το φυσικό σκηνικό και θα τα επιλέξετε για ορμητήριο αν δεν σας ενοχλεί η πολυκοσμία. Επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ακριβώς πάνω από το φαράγγι του Βίκου και σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού Μονοδένδρι. Το Καπέσοβο, στο Κεντρικό Ζαγόρι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. και με εκπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου, αποτελεί μια μικρή όαση γαλήνης, το Τσεπέλοβο, ένα κεφαλοχώρι με χαρακτηριστική ζαγορίσια αρχιτεκτονική, δε βρίσκεται τυχαία ανάμεσα στις αγαπημένες αποδράσεις των Ιωαννίνων, ενώ στο Βίκο το βλέμμα χάνεται στη συγκλονιστική θέα στο φαράγγι.

Οι Κήποι στέκονται αρχοντικοί με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια τους και φιλοξενούν ταβέρνες διάσημες για την τοπική κουζίνα τους, το Κουκούλι φιλοξενεί σημαντικά μνημεία (ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1630) και περίφημα αρχοντικά.


Ποταμός Βοϊδομάτης

Ποταμός Βοϊδομάτης

Στα Ζαγοροχώρια, πρωταγωνιστές είναι το ξύλο και η πέτρα, ενώ από κανένα χωριό δεν λείπουν οι εκκλησίες, τα σχολεία, οι υδρόμυλοι και οι πλατείες με τον αιωνόβιο πλάτανο να στέκει επιβλητικός στη μέση τους. Αυτά όμως που κλέβουν την παράσταση είναι τα απίστευτα φυσικά αξιοθέατα που δε θα προλαβαίνετε να μετράτε, με πρώτο και καλύτερο τον περίφημο ποταμό Βοϊδομάτη, έναν επίγειο παράδεισο με κρυστάλλινα νερά που πηγάζουν από το φαράγγι του Βίκου και είναι πόσιμα. Περπατήστε στις όχθες του, κάτω από τα τεράστια πλατάνια, θαυμάστε τα χαρακτηριστικά πέτρινα γεφύρια και το καλοκαίρι, αν ανήκετε στους τολμηρούς, δοκιμάστε να κάνετε μια βουτιά στο ποτάμι-είναι μοναδική εμπειρία!

Το μοναδικό Φαράγγι του Βίκου

Το Φαράγγι του Βίκου, είναι στην πραγματικότητα χαράδρα και έχει μια θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα. Το ποτάμι που το διασχίζει ο Βοϊδομάτης, ενώ στο μέσον του συναντά τον Μέγα Λάκκο, μια άλλη εντυπωσιακή χαράδρα – και οι δύο δημιουργούν ένα συγκλονιστικό τοπίο που μένει αξέχαστο.


Φαράγγι του Βίκου Ήπειρος

Αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση μπορείτε να κατέβετε το φαράγγι, ακολουθώντας τις διαδρομές που ξεκινούν από πολλά χωριά, ανάμεσα στα οποία ο Βίκος, το Μονοδένδρι και η Βίτσα. Με σταθερό ρυθμό η πεζοπορία διαρκεί περίπου 7 ώρες. Το ξέρατε ότι εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια στον κόσμο, το Φαράγγι του Βίκου φιλοξενεί πολλά απειλούμενα είδη φυτών και ζώων.

Τα Γεφύρια


Γεφύτι Πλακίδα

Γεφύρι του Πλακίδα

Ανάμεσα στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Ζαγόρι είναι και τα πέτρινα γεφύρια που θα τα συναντήσετε πολύ συχνά στις διαδρομές σας. Από τα πιο διάσημα, το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, ένα από τα λίγα τρίτοξα γεφύρια που σώζονται κοντά στα χωριά Κήποι και Κουκούλι, η Γέφυρα Κόκκορη ή Νούτσου με την εντυπωσιακή καμάρα πάνω στον κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι, το Γεφύρι της Κλειδωνιάς, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου, από την καμάρα του οποίου θα απολαύσετε την πανέμορφη θέα στο Βοϊδομάτη.


Σκάλα Βραδέτου Ήπειρος

Σκάλα Βραδέτου

Ολόκληρη η περιοχή «οργώνεται» από γραφικά καλντερίμια που χτίστηκαν πολύ παλιά με σκοπό να διευκολύνουν τους κατοίκους στις μετακινήσεις τους μεταξύ των χωριών. Η Σκάλα Βραδέτου είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό: κατασκευάστηκε το 1328 και συνδέει το χωριό Καπέσοβο με το Βραδέτο σε μία συναρπαστική διαδρομή.

Επίσκεψη σε Εκκλησίες και Μοναστήρια

Από τις πολυάριθμες εκκλησιές, το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας εντυπωσιάζει κρεμασμένο σε ένα βράχο που καταλήγει στον Βοϊδομάτη, καθώς και το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που στέκει στο χείλος της Χαράδρας του Βίκου από τον 15ο αιώνα. Για φινάλε κρατήστε στη λίστα τη λίμνη με τα νούφαρα, μόλις 4χλμ. από το χωριό Γρεβενίτι, σαν σκηνή από παιδικό παραμύθι που θα σας ακολουθεί.

TRIP IDEAS…
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.