Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Στην «Παλιά Πόλη» των Ιωαννίνων η οδός Ανεξαρτησίας ή του Μπαϊράμ Πασιά και οι παράδρομοί της και τα σοκάκια της ήταν η “ αγορά” στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Το παζάρι της Ανεξαρτησίας άρχιζε περίπου από το Γυαλί Καφενέ (πλατεία Γεωργίου Σταύρου) και τελείωνε στην οδό Αβέρωφ, ενώ αριστερά μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Αγοράς και δεξιά περιελάμβανε και το Κριθαροπάζαρο (οδός Κάνιγκος).

Ιωάννινα παλιά πόλη Ανεξαρτησίας

Γιαλί Καφενέ

Η αρχή του παζαριού, περιοχή Γυαλί καφενέ, σήμερα ονομάζεται πλατεία Γυαλί Καφενέ- Γεωργίου Σταύρου. Εκτός από το καφενεδάκι που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και είχε τριγύρω τζαμαρίες (γυαλί), οφείλει το όνομα της η περιοχή, ίσως και στο ότι ένα κανάλι από τη λίμνη περνούσε από εκεί, κι ήταν δηλαδή κοντά στο γιαλό (γιαλί με «ι» καφενέ).

Οδός Κάνιγγος

Κάνιγγος

Στα στενά της Ανεξαρτησίας, δεξιά κι αριστερά, που σε οδηγούν και στην οδό Κάνιγγος αλλά και κατά μήκος αυτής, το βλέμμα σου θα χαιρετίσει χωρίς να το καταλάβει, κι εσύ χωρίς να προλάβεις να πάρεις ανάσα, τα πάμπολα μαγαζάκια με τις ξύλινες πόρτες τους και τις μικροσκοπικές βιτρίνες που είναι βαμμένες σε έντονο κόκκινο, μπλε, μωβ, πράσινο ή παστέλ χρώματα για να συνδυάζονται με τους πέτρινους τοίχους που τα συνθέτουν. Τι θα βρεις εκεί; Εκεί, είναι συγκεντρωμένη ολόκληρη η τέχνη των χεριών, ζωντανεμένη από ασήμι, χρυσό, πλατίνα, σμάλτο, χαλκό, ορείχαλκο, ύφασμα, ξύλο, πολυμερικό πηλό, ημιπολύτιμες πέτρες, ακόμη και ανακυκλώσιμα υλικά.

Άγιος Νικόλαος Αγοράς

Ο ναός καταστράφηκε πολλές φορές επί Τουρκοκρατίας αλλά αναστηλώθηκε περίπου το 1830 από δεήσεις και προσφορές των Γιαννιωτών του εξωτερικού, με τελευταίο τον Χατζηκώστα. Στον προαύλιο χώρο του ναού, νοτιοδυτικά της εκκλησίας, σήμερα υπάρχει η αίθουσα τελετών του ναού. Το δρομάκι που περνά μπροστά από το ναό είναι πλακόστρωτο και απόλυτα γραφικό, καθώς μπορείς να αντικρίσεις το πίσω μέρος της στοάς Λούλη.


Οδός Ανεξαρτησίας

Περπατώντας τα πλακόστρωτα της Ανεξαρτησίας, με τα εμπορικά μαγαζάκια το ένα δίπλα στο άλλο, σαν να ακουμπά το ένα στον ώμο του άλλου, πίσω από τις γυάλινες και φρεσκοβαμμένες βιτρίνες, με τα διαφημιστικά και τις «πύρινες» πινακίδες τους, βάλε με τη φαντασία σου 1900 εμπορικά και μαγαζιά με μεταξωτά, ασημικά και γουναρικά τον καιρό του Αλή Πασά. Ο σημερινός απόηχος από τα εναπομείναντα εργαστήρια αργυροχοϊας, καλαϊτζήδων (που γανώνουν παλιά σκεύη), σκαλιστάδων και μερικών σιδεράδων, μπορεί ακόμη και σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Από εδώ μπορείτε προμηθευτείτε χειροποίητα είδη διακόσμησης, παραδοσιακά προϊόντα, αντίκες.


Στοά Λιάμπεη Ιωάννινα

Στοές Λούλη, Λιάμπεη και Αλιέως

Και πώς να μην προσέξεις τις πετρόκτιστες στοές που συναντάς. Κάθε μια έχει τον τρόπο της να σε καταπλήξει με ό,τι έχει να σου προσφέρει. Εσύ, αρκεί μόνο να διαβείς το κατώφλι της και να έχεις διάθεση να εξερευνήσεις οποιαδήποτε μορφή εναλλακτικής και μη, διασκέδασης. Τα πάλαι ποτέ εμπορικά μαγαζάκια τους έχουν αλλάξει σύσταση, έχουν αλλάξει οπτική, και σε προσκαλούν να γνωρίσεις την νέα τους ταυτότητα κρατώντας απείραχτη την κατασκευή τους από πέτρα και ξύλο. Κάποτε, εκτός από τα μαγαζάκια, κάθε στοά διέθετε και χάνι.

Ιωάννινα Παλιά Πόλη Κάλλάρη

Πεζόδρομος Καλάρη

Όπως άλλοτε, έτσι και τώρα, εάν έχεις επισκεφτεί την “παλιά αγορά” με τα εμπορικά και τα εργαστήρια, δεν μπορείς να αφήσεις απ’ έξω την επίσκεψή σου στο Κουρμανιό, σαν καλός νοικοκύρης του παλιού καιρού! Όλοι οι νοικοκυρέοι θα κατέβαιναν στο Κουρμανιό και στη Σκάλα κάθε μέρα. Τότε και τώρα, η περιοχή σφύζει από ζωή. Εκεί που κάποτε ξεκινούσε η ζωοπανήγυρη, στη συμβολή των οδών Καλάρη και Κουντουριώτου, αντικρίζεις σήμερα πεζοδρομημένη την Καλάρη. Και τι δεν βρίσκεις εκεί! Πλήθος μικρομάγαζα, καφενεδάκια σε παραδοσιακό ύφος και μικροσκοπικά, αλλά και ξενοδοχείο ξεπροβάλλει ανάμεσά τους σαν τα χάνια της “παλιάς αγοράς”, που όλα μαζί το χειμώνα χουχουλιάζουν το ένα πλάι στο άλλο.


Οδός Κοουντουριώτου

Οδός Κουντουριώτου

Το παζάρι

Αυτή η περιοχή, γύρω από το κάστρο βρέχονταν από τη λίμνη. Πριν μπαζωθεί η τάφρος αυτή, το λεγόμενο “χαντάκ’”, πολλές βάρκες των νησιωτών αλλά και των χωριών γύρω από τη λίμνη, έφταναν στην τάφρο, κοντά στην πύλη του κάστρου και κουβαλούσαν εμπορεύματα από και προς την πόλη.

Ο δρόμος της απόλαυσης

Σήμερα, βολτάροντας στο Κουρμανιό, δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις οι ευωδίες από τα φαγητά που ψήνονται και μαγειρεύονται από τα αμέτρητα street food. Το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά, κατηφορίζουν αλά μπρατσέτα το δρόμο της Αβέρωφ, μέχρι να φτάσουν στην πλατεία του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου. Ό,τι λαχταρήσει η ψυχή σου, θα το έχει το στομάχι σου. Η Γιοσέφ Ελιγιά και οι άλλοι παράδρομοι του Κουρμανιού οδηγούσαν κι οδηγούν στο Μόλο.


Σκάλα

Το “σκάλωμα” των καϊκιών στο λιμανάκι που σώζεται μέχρι σήμερα κατά μήκος του μώλου, υπήρξε η αιτία της ονομασίας της περιοχής σε “Σκάλα”. Στη συνοικία αυτή, ανήκουν και οι περιοχές Ταμπάκικα και παλαιά σφαγεία.

Ταμπάκικα

Ανάμεσα στα εγκαταλειμμένα, πετρόχτιστα μαγαζάκια του προηγούμενου αιώνα, με τα ξύλινα πλαίσια για τζαμαρίες, σημάδι του τότε εκσυγχρονισμού, συναντάς ανακαινισμένα κάποια από αυτά και αλλαγμένα σε καφέ και μπαράκια, που όμως έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό ύφος του προηγούμενου αιώνα. Στα Ταμπάκικα σήμερα θα συναντήσεις παραδοσιακά ταβερνάκια και μαγειρεία, το ένα δίπλα στο άλλο

Γαριβάλδη – Παλαιά Σφαγεία

Τα καλοδιατηρημένα και ανακαινισμένα κτήρια των παλαιών σφαγείων, λίγο πιο κάτω από την οδό Γαριβάλδη, φιλοξενούν κατά καιρούς καλλιτεχνικές δράσεις. Άλλοτε εκθέτουν πίνακες ζωγραφικής, άλλοτε φεστιβάλ φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων κι εκθέσεις εκδοτικών οίκων ξενόγλωσσων βιβλίων.


Ιωάννινα οδηγός

Η Παλιά πόλη δεν κοιμάται ποτέ

Η παραδοσιακή συνοικία της παλιάς πόλης είναι ολοζώντανη και το βράδυ, όταν ο ήλιος πέφτει. Εδώ οι επιλογές για διασκέδαση είναι πολλές. Μπορείτε να πάτε για τσίπουρα σε κάποιο τσιπουράδικο ή ταβερνάκι στην πλακόστρωτη οδό Ανεξαρτησίας, την Καλάρη και τα τριγύρω στενά ή να μεταφερθείτε προς τη Γαριβάλδη όπου τα μαγαζάκια έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό στοιχείο στη διακόσμηση και στις γεύσεις. Οι πετρόκτιστες στοές τα βράδια μετατρέπονται σε εναλλακτικούς προορισμούς όπου θα διασκεδάσετε σε ατμοσφαιρικούς χώρους με ιδιαίτερες μουσικές σε ελληνικούς και ξένους ρυθμούς. Κατευθυνθείτε προς την περιοχή Σκάλα και εκεί θα βρείτε πολλές επιλογές για να διασκεδάσετε, να γελάσετε, να χορέψετε και να βιώσετε έντονα τις γιαννιώτικες νύχτες.

Ξεκουραστείτε στις παραδοσιακές συνοικίες

Στο Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων μπορείτε να βρείτε ατμοσφαιρικά boutique hotels χτισμένα σε γιαννιώτικο στυλ από πέτρα και ξύλο, τα οποία προσφέρουν μία μοναδική ποιότητα και εμπειρία διαμονής για κάθε τύπο ταξιδιού.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ…
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.