Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Συναντήστε την αύρα μιας άλλης εποχής. Στενά δρομάκια, χαμηλά σπίτια γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής και δεσπόζοντα μνημεία.

Η πρόσβαση στο κάστρο μέχρι και το 1913, ήταν δυνατή μόνο αν από το εσωτερικό κατέβαζαν τη σκάλα σύνδεσης, που ένωνε τον εξωτερικό κόσμο με το κάστρο και αυτό γιατί η λίμνη και η υδάτινη τάφρος ακουμπούσαν τα τείχη. Ας προτιμήσεις την κεντρική πύλη, στην είσοδο της οποίας βρίσκεται και το εικονοστάσι του Αη Γιώργη του Φουστανελά, πολιούχου των Ιωαννίνων, ενώ στην κορυφή της αψίδας της βρίσκεται το οικόσημο του Αλή πασά και το “βενετσιάνικο” ρολόι του κάστρου.

Βόλτα στα στενά σοκάκια του Κάστρου

Τα σοκάκια του είναι όλα πετροβαλμένα και στενά, ίσα που χωράνε δύο αυτοκίνητα να περάσουν αλλά με την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων μέσα στο χώρο του κάστρου – πλην των καστρινών κατοίκων – έχει διατηρηθεί το μεγαλείο της ιστορικότητάς του και μια απαράμιλλη ηρεμία. Επιλέξτε να εξερευνήσετε τα στενά σοκάκια του Κάστρου, χαθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια και γίνετε ένα με τους καστρινούς κατοίκους. Λίγο μετά την είσοδο του Κάστρου λειτουργεί ένα παραδοσιακό καφέ με ιδιαίτερα ροφήματα και γεύσεις για να δοκιμάσετε καθώς χαλαρώνετε πίνοντας τον καφέ σας.

Κάστρο ΙωάννιναΑσλάν Πασά Τζαμί Δημοτικό Μουσείο

Η ΒΔ Ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί

Είναι το πρώτο τζαμί που θα συναντήσεις αριστερά σου μπαίνοντας στο κάστρο από την κεντρική πύλη, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό εθνογραφικό μουσείο. Οι ειδικοί ξεναγοί θα σε μυήσουν στη μουσουλμανική κουλτούρα των χρόνων της τουρκοκρατίας και τα εκθέματα του μουσείου θα σε συνεπάρουν ως προς την τεχνική και την καλλιτεχνία τους.


Κάστρο Ιωάννινα Μουσεία

Το εσωτερικό του μουσείου είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα: αριστερά μετά την είσοδο είναι το χριστιανικό τμήμα, δεξιά είναι το εβραϊκό και απέναντι από την είσοδο, μπροστά είναι το μουσουλμανικό τμήμα.

Τάφος Αλή Πασά

Ανεβείτε στο Ιτς Καλέ

Ακολουθώντας τις πινακίδες της εφορείας αρχαιοτήτων, για να μη χαθείς, ανηφόρισε προς την ακρόπολη του Ιτς Καλέ στα ΝΑ του κάστρου. Η διαδρομή προς το λόφο θα σε συναρπάσει καθώς πολλά από τα σπίτια των καστρινών έχουν διατηρήσει το ύφος και το αρχιτεκτονικό στιλ της οθωμανικής περιόδου. Αν σου τύχει Άνοιξη να περιδιαβείς το κάστρο, θα ξετρελαθείς από τα χρώματα και τα αρώματα των αυλών των σπιτιών που τις στολίζουν πολύχρωμες τριανταφυλλιές. Στο λόφο Ιτς Καλέ σε περιμένει ένα μαγευτικό τοπίο να απολαύσεις και να φωτογραφίσεις με μαεστρία το κάθε καλοδιατηρημένο τμήμα και κτήριο του κάστρου που πλαισίωνε το παλάτι του Αλή Πασά.

Επίσκεψη στα Μουσεία της Εσωτερική Ακρόπολης

Στα ερείπια του σεραγιού του Αλή χτίστηκε το Βυζαντινό μουσείο. Το κτήριο του μουσείου είναι αρχιτεκτονικά δομημένο όπως και το παλάτι του Αλή ενώ δεξιά του βυζαντινού μουσείου θα παρατηρήσεις ερείπια από δωμάτια των οποίων μόνο τα πέτρινα θεμέλια βλέπεις. Είναι τα ερείπια του χαρεμιού του Αλή πασά, ό,τι απέμεινε να θυμίζει την πολυτελή αιχμαλωσία των γυναικών εκείνης της εποχής.


Ιτς Καλέ Ιωάννινα


Ιτς Καλέ Ιωάννινα

Στον ίδιο λόφο μπορείς να επισκεφθείς το ναό των Αγ. Αναργύρων, την αίθουσα αργυροχοϊας του βυζαντινού μουσείου, το Μουσείο Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης Ιτς Καλέ, τον οικογενειακό τάφο του Αλή Πασά όπου είναι θαμμένο το ακέφαλο πτώμα του και η πρώτη του σύζυγος Εμινέ ενώ το κεφάλι του είχε ταφεί στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά του. Δίπλα από τον τάφο βρίσκεται το Φετιχιέ τζαμί (το τζαμί της κατάκτησης).

Στη ΒΔ πύλη του κάστρου δεσπόζει και το κτήριο Σουφαρί Σαράι που στέγαζε τη σχολή ιππικού των Ιωαννίνων ενώ σήμερα στους δυο ορόφους του που έχουν αναστηλωθεί, στεγάζονται τα αρχεία του κράτους.

Καφές με το άρωμα του Κάστρου

Κατηφορίζοντας το λόφο προς την πύλη εισόδου του Ιτς Καλέ, δεξιά σου αντικρίζεις το χώρο των μαγειρείων της τεράστιας αυλής, που σήμερα είναι αναψυκτήριο, και μπορείς χωρίς ενδοιασμούς να απολαύσεις το καφεδάκι σου ή το αφέψημα της αρεσκείας σου, αγναντεύοντας την άλλη όψη της λίμνης.

Τα boutique Hotels του Κάστρου

Η διαμονή σας στο Κάστρο θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Τα μοντέρνα boutique Hotels που λειτουργούν στο εσωτερικό του κάστρου, στεγάζονται σε ιστορικά πετρόκτιστα κτίρια, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Απολαύστε μια ιδιαίτερη εμπειρία διαμονής και ταξιδέψτε στο χρόνο…

DISCOVERING…
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.