Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 Ένα μέρος απόκοσμο, ανάμεσα σε απομεινάρια άλλων εποχών και απέναντι από μια πόλη ζωηρή.

Τα Γιάννενα διαθέτουν το μοναδικό προνόμιο της ύπαρξης κατοικημένου νησιού στο κέντρο της Λίμνης Παμβώτιδας, ανάμεσα σε καλαμώνες, αιωνόβια πλατάνια και λεύκες. Στο νησί κατοικούν περίπου εκατό οικογένειες, το μήκος του είναι 100 μέτρα, το πλάτος του 500 μέτρα και η περίμετρός του 2.400.

Κατηφορίζοντας την οδό Αβέρωφ και χωρίς να αλλάξουμε πορεία, καταλήγουμε στην περιοχή του Μώλου με τις πολυσύχναστες καφετέριες και τη μοναδική θέα ολόκληρης σχεδόν της λίμνης. Από εκεί κάθε μισή ώρα το καλοκαίρι και κάθε μία ώρα το χειμώνα ξεκινούν καραβάκια τα οποία μεταφέρουν κατοίκους και επισκέπτες στο γειτονικό νησάκι, μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Σήμα κατατεθέν: Μια ανέμελη βόλτα για ρομαντικούς, για ιστοριοδίφες, για μοναχικούς και φυσιολάτρες.

Μώλος Καραβάκι προς το Νησί

Η Αφετηρία από το Μώλο

Ο Μόλος της πόλης των Ιωαννίνων απ’ όπου θα πάρετε ένα από τα καραβάκια που εκτελούν δρομολόγια από και προς το νησί κάθε μισή ώρα με ένα ελάχιστο εισιτήριο. Σύνδεση τις νυχτερινές ώρες δεν υπάρχει.

Επειδή τις περισσότερες φορές σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός, επιβιβαζόμαστε και απολαμβάνουμε το μικρό αυτό έστω ταξίδι στα νερά της λίμνης. Πλέουμε δίπλα από άλλα καραβάκια, ενώ ταυτόχρονα χαζεύουμε του κωπηλάτες, οι οποίοι προπονούνται στα νερά της λίμνης. Ένα πλήθος πουλιά αναζητούν την τροφή τους στους καλαμώνες, ενώ εμείς απολαμβάνουμε την πόλη των Ιωαννίνων, η οποία ξεμακραίνει και πλέον φαντάζει σαν καρτ ποστάλ. Αποβιβαζόμαστε και αρχίζει η περιπλάνηση στα σοκάκια του γραφικού νησιού. Τα στενά καλντερίμια θυμίζουν κάτι από Αιγαίο, κάτι από Επτάνησα και κάτι από Ζαγόρια. Κάθε δρομάκι και έκπληξη. Αυλές με λουλούδια, σπίτια λαϊκά αλλά και σπίτια αρχοντικά. Το χθες και το σήμερα σμίγουν στη μικρή αυτή έκταση στο κέντρο της θρυλικής λίμνης. Καταστήματα με είδη λαϊκής γιαννιώτικης τέχνης με προϊόντα που έχουν δουλευτεί με μεράκι από ντόπιους ασημουργούς και ξυλογλύπτες.

Νησάκι Βάρκες

Η Ιστορία του Νησιού

Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εγκαταστάθηκαν εδώ ξεκινώντας από τη μακρινή Μάνη της Πελοποννήσου τον 17ο αιώνα. Βέβαια το νησί έχει συνδεθεί με την ιστορία και το θάνατο του Αλή Πασά. Ήδη όμως από τη Βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο μαρτυρείται οργανωμένη ζωή πάνω στο νησί. Σήμα κατατεθέν είναι τα οκτώ μοναστήρια, χτισμένα τα περισσότερα με χορηγίες σημαντικών βυζαντινών οικογενειών: η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών(1292), η Μονή του Αγίου Νικολάου Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου, η Μονή Ελεούσης ή Αγίου Νικολάου των Γκιουμάτων (15ος αιώνας), η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Μονή Προφήτη Ηλία, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τέλος η Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Στα κελιά του μοναστηρίου αυτού σώζωνται ακόμη και σήμερα οι τρύπες από τις σφαίρες, οι οποίες σήμαναν το τέλος του Αλή Πασά, όταν αυτός προσπαθούσε να κρυφτεί από τα στρατεύματα του Χουρσίτ Πασά. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν οι εξαιρετικές τοιχογραφίες της Μεταβυζαντινής περιόδου, οι οποίες σώζωνται στη Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών.

Συγκεκριμένα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι εκεί παρουσιάζονται ολόσωμες τοιχογραφίες των επτά φιλοσόφων της αρχαιότητας: του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα , του Σόλωνα, του Χείλωνα, του Απολλώνιου, του Πλούταρχου και του Θουκυδίδη.

Νησάκι Ιωαννίνων Λίμνη Πμβώτιδα

Στο Νησάκι βρίσκεται και το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου, το οποίο στεγάζεται σε ένα κελί της Μονής Παντελεήμονα.

Νησάκι Ιωαννίνων

Γύρω από το Νησί

Εφόσον ολοκληρώσετε την περιδιάβασή σας στο νησί και εφόσον επισκεφτείτε και το σεράι του Αλή Πασά, αφού απολαύσετε μια στάση στην πλατεία του νησιού και θαυμάσετε τις όμορφες αυλές , τα λιθόστρωτα καλντερίμια και αφού γευτείτε τα περιβόητα βατραχοπόδαρα, αξίζει να ακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί περιμετρικά στο νησί. Εκεί μπορεί να συναντήσετε και ποδηλάτες ενώ η διαδρομή αποτελεί έναν εξαιρετικό περίπατο πλάι στα νερά της λίμνης, Δεν αξίζει να αναχωρήσετε από το νησί χωρίς να το δείτε από όλες τις πλευρές του. Είναι εξάλλου προσπελάσιμο από άκρη σε άκρη για μικρούς και μεγάλους.

DISCOVERING…
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.