Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Το κάστρο των Ιωαννίνων διαθέτει 4 πύλες-εισόδους, 2 στην οδό Καραμανλή, στον κεντρικό δρόμο της πόλης που καταλήγει στη λίμνη και 2 στον παραλίμνιο δρόμο.

Σήμα κατατεθέν: Αν δεν περπατήσει κανείς στο κάστρο να δει τη θέα από ψηλά, να ανεβοκατέβει στα υψώματα και στις πολεμίστρες, να εξερευνήσει τα γραφικότατα σοκάκια, δεν μπορεί να αντιληφθεί τα άρωμα της πόλης των Ιωαννίνων. Η περιπλάνηση στο Κάστρο είναι must για κάθε επισκέπτη, αφού μπορεί να χαλαρώσει σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφέ του Κάστρου ή να παρατείνει τη διαμονή του σε ξεχωριστά Boutique Hotels, ζώντας μια μοναδική εμπειρία.

Με την είσοδό μας στο κάστρο

Περνούμε μεμιάς σε μια ζωντανή αναπαράσταση της ιστορίας. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις 4 εισόδους: η είσοδος θα είναι το ίδιο μαγική. Ο βυζαντινός ιστορικός Προκόπιος αποδίδει την ίδρυση της πόλης στον Ιουστινιανό το 527 μ.Χ., οποίος μετέφερε υποχρεωτικά τους κατοίκους της αρχαίας Εύροιας της Θεσπρωτίας και τους εγκατέστησε στη θέση που βρίσκεται σήμερα το κάστρο, γιατί θεώρησε τη θέση αυτή σπουδαίας ιστορίας, φυσικό οχυρό. Όταν το 1430 οι Τούρκοι έφτασαν στα Γιάννενα οι Έλληνες προύχοντες διαπραγματεύτηκαν την παράδοση της πόλης και την απαγόρευση της εγκατάστασης των Τούρκων μέσα στο Κάστρο. Αυτό το προνόμιο καταργήθηκε το 1611 έπειτα από την επανάσταση του Επισκόπου Τρίκκης και Σταγών, Διονυσίου του Φιλοσόφου, που είχε τραγική κατάληξη. Οι Γιαννιώτες αποβλήθηκαν από το Κάστρο, οι χριστιανικοί ναοί ισοπεδώθηκαν και οι περιουσίες των αρχόντων λεηλατήθηκαν. Μέσα από την επανάσταση του 1821, τις καταστροφές και τις πυρκαγιές από του Τούρκους, τα παλαιότερα κτίσματα αντικαταστάθηκαν με νέα, ενώ όλες οι συνοικίες του Κάστρου έμειναν απείραχτες.

Εσωτερικό Κάστρου με σπίτια

Ο Μακεδόνας αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος έγραφε το 1928 πως «…τα οικοδομήματα αυτά της Λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργα Ηπειρωτών μαστόρων· διαφυλάξαντα την παλαιάν Βυζαντινήν παράδοσιν εις τα κύρια αυτών χαρακτηριστικά, παρέχουσιν εις τας οδούς των Ιωαννίνων, αίτινες δεν παραμορφώθησαν διά νεωτέρων ακαλαισθήτων κτισμάτων, γοητευτικήν όψιν και ιδιορρυθμίαν, ως και τοπικόν χρώμα, το οποίο λείπει δυστυχώς από τας σύγχρονους ελληνικάς μεγαλουπόλεις…».

Η ιστορία της οχύρωσης

Είναι το πιο αρχαίο Βυζαντινό Κάστρο, σύγχρονο με τα Κάστρα Διδυμότειχου και Μονεμβασιάς. Το Κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ενώ έχει σχέση με την όλη οχύρωση του Βυζαντινού κράτους από τον Ιουστινιανό, η οποία άρχιζε από τον Δούναβη ποταμό και τελείωνε στις ακριτικές περιοχές της Ασίας. Το Κάστρο αποτελείται από 4 τμήματα:
α) τον εξωτερικό περίβολο
β) την ΒΔ ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί
γ) την ΒΑ ακρόπολη με το Ιτς Καλέ
δ) την Καστροπολιτεία

Το μήκος του Κάστρου είναι γύρω στα 1800-2000 μ., ενώ το πλάτος του 10 μ. Η ακμή του Κάστρου ήταν την εποχή του Αλή Πασά, όπου έγινε το μεγάλο διοικητικό κέντρο της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Στις σχολές πολέμου του Αλή Πασά μέσα στο Κάστρο, μαθήτευσαν και πολλοί Έλληνες οπλαρχηγοί, όπως ο Διάκος ο Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης, ο Βαρνακιώτης, ο Μπότσαρης, ο Τζαβέλλας και αφού ο Αλή Πασάς πίστευε πως και οι Έλληνες θα τον βοηθούσαν αν γίνει κάποτε σουλτάνος στην Κωνσταντινούπολη.

Την όλη οχύρωση μπορείτε να δείτε αν περιπλανηθείτε στη ΒΔ ακρόπολη με το Φετιχέ Τζαμί. Εκεί θα διακρίνετε κανόνια, μπάλες μπαρουτιού, αποθήκες πολεμοφοδίων, πολεμίστρες και παρατηρητήρια σε στρατηγικά σημεία, χώρους άσκησης, στρατώνες και διάφορα κατάλοιπα από τα χρόνια των πολέμων.

Ιτς Καλέ είσοδος

Στη ΒΑ Ακρόπολη με το Ιτς Καλέ

Ένας υπεραιωνόβιος, τεράστιος πλάτανος καλωσορίζει τον επισκέπτη στην είσοδο της ΒΑ ακρόπολης. Με το που περνάτε την πύλη το σκηνικό αλλάζει: από τα χαμηλά σπιτάκια και τα στενά δρομάκια της Καστροπολιτείας, στον ανοιχτό χώρο του Ιτς Καλέ το λιθόστρωτο μονοπάτι. Αριστερά μετά το γραφικό καφενεδάκι, που μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά γλυκά και τσίπουρο της περιοχής, το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά ξεπήδησαν μέσα σε ένα σύννεφο. Το παραδοσιακό καφενείο έχει χτιστεί στα ερείπια του κτιρίου της σωματοφυλακής του Αλή Πασά και του στρατιωτικού του γραφείου.

Ιτς Καλέ

Αντίθετα το Φετιχέ Τζαμί, «Τζαμί της Κατάκτησης», χτίστηκε γύρω στο 1618 στη θέση του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Μπροστά του ο τάφος του Αλή Πασά που φιλοξενεί το ακέφαλο πτώμα του. Το σημαντικότερο όμως κτίριο ήταν το παλαιό σεράι του Τεπελενλή που χτίστηκε στα 1797. Σήμερα στη θέση του σεραγιού υπάρχει το Βασιλικό Περίπτερο που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί εκτίθενται γλυπτά, νομίσματα και άλλα ευρήματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Ακόμη, στο Θησαυροφυλάκιο, το οποίο οφείλει την ονομασία του στην προφορική παράδοση, χωρίς να έχει εξακριβωθεί η χρήση του, φιλοξενείται η έκθεση αργυροχοΐας από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα. Δίπλα από το παλαιό σεράι ήταν το χαρέμι με τις 300 γυναίκες του Αλή Πασά όλων των φυλών: οθωμανές, χριστιανές, αλβανίδες, κιρκάσιες, άλλες αγορασμένες από το σατράπη και άλλες δώρα ισχυρών αξιωματούχων.

Ιτς Καλέ

Μέσα σε αυτό το παρελθόν –με Τούρκους- γεμάτο αναμνήσεις ξεπηδά το χριστιανικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, ενώ δίπλα σώζονται τα ερείπια του Βοημούνδου από το όνομα του Νορμανδού κατακτητή των Ιωαννίνων(1028 μ.Χ.). Ο προμαχώνας αυτός ήταν στρογγυλός, ένα από τα λίγα μεσαιωνικά οικοδομήματα του Κάστρου που διασώθηκαν, ενώ επί τουρκοκρατίας στέγαζε τις οικονομικές υπηρεσίες της γενικής διοίκησης.

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ο δυτικός προμαχώνας του Ίτς Καλέ διαμορφώθηκε με ιδιαίτερη έμπνευση και υπό την αιγίδα της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε ν’ αποτελεί το χώρο όπου φιλοξενούνται τα εκθέματα του θεματικού Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Εδώ πρέπει να πούμε πως αξίζει τον κόπο να περιπλανηθείτε στα υπόγεια, στα λαγούμια με τις καταπακτές, στις πυριτιδαποθήκες για να πάρετε μια γεύση από την ιστορία. Ίσως –ποιος ξέρει;- ανακαλύψετε τον Μυθικό θησαυρό του Αλή Πασά που ακόμη δεν έχει βρεθεί! Βγαίνοντας από την κεντρική Πύλη θαυμάστε τα δύο λιοντάρια που είναι σκαλισμένα σε πέτρα πάνω από το τόξο της Πύλης. Τα δύο λιοντάρια εμφανίζονται σε όλες τις πύλες του Κάστρου και παραπέμπουν στον τίτλο «Ασλάν» που είχε ο Αλής.

Στη ΒΔ Ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί

Πριν μπούμε στο Τζαμί του Ασλάν Πασά, που σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο, βλέπουμε στα αριστερά τους τουρκικούς στρατώνες, τα μισοερειπωμένα λουτρά και ένα μικρό ανακαινισμένο κτίριο που χρησίμευε για βιβλιοθήκη. Το Ασλάν Τζαμί είναι το ωραιότερο δείγμα ισλαμικής λατρευτικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο. Χτίστηκε το 1618 από τον Ασλάν Πασά σε ανάμνηση του θριάμβου και της νίκης των Τούρκων και της συντριβής του κινήματος του Διονυσίου του Σκυλοσόφου το 1611. Ο κύριος χώρος του έχει ύψος 12 μέτρων, ενώ τα μεγάλα παράθυρα του περιστόου του θυμίζουν γιαννιώτικο αρχοντόσπιτο. Σήμερα στεγάζεται εκεί το Δημοτικό Μουσείο.

Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων

Τόσο στη ΒΔ όσο και στη ΒΑ ακρόπολη, η θέα της πόλης των ιωαννίνων, της λίμνης και του νησιού θα σας μαγέψουν. Το μισογκρεμισμένο αρχοντικό του Πασά Καλού στο Τείχος του Φρουρίου χτισμένο το 1750 είναι σπάνιο δείγμα καστρόσπιτου.

Από το Δημοτικό Μουσείο προς την Κύρια Πύλη

Θα προτείναμε να προτιμήσετε την οδό Ιουστινιανού που προχωρά παράλληλα με την κεντρική οδό Καραμανλή (έξω από το Κάστρο) ώστε να θαυμάσετε και την τειχοποιία του εξωτερικού περίβολου του Κάστρου. Επίσης στην οδό Ιουστινιανού θα μπορέσετε να θαυμάσετε από κοντά τη γιαννιώτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική καθώς και την Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων (Καλ Καδάς Γιασάν). Η Εβραϊκή Συναγωγή, περιβάλλεται από αυλή που οι άντρες διαβαίνουν για να εισέλθουν στον κύριο χώρο λειτουργίας, ενώ οι γυναίκες ανεβαίνουν από ξεχωριστή σκάλα στο γυναικωνίτη, που τα ανοίγματά του προς το εσωτερικό είναι καλυμμένα με ξύλινα καφασωτά.

Κάστρο Ιωαννίνων

Προχωρώντας προς την κεντρική πύλη του κάστρου, προσπερνούμε μια άλλη έξοδο. Φτάνοντας στον Πύργο της Κεντρικής Πύλης παρατηρούμε το Μεγάλο Ρολόι του Κάστρου, το «Βενετσιάνικο», που ενώ είχε αχρηστευτεί κατά την Ιταλική Κατοχή, σήμερα έχει αποκατασταθεί. Κοντά στον Πύργο αυτό μαρτύρησε το 1838 ο φουστανελοφόρος πολιούχος των Ιωαννίνων, Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος, όταν αρνήθηκε να δηλώσει πίστη στον μουσουλμανισμό. Μετά από πολλά δικαστήρια οι Τούρκοι των απαγχόνισαν στις 17 Ιανουαρίου το 1838. Το 1840 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ανακήρυξε άγιο και Νεομάρτυρα, ενώ η πόλη των Ιωαννίνων τον πολιούχο της. Η ημέρα του απαγχονισμού του είναι επίσης αργία της πόλης όπου γίνεται λιτανεία και δοξολογία. Βγαίνοντας έξω από το Κάστρο στην πλατεία Νεομάρτυρα Γεωργίου βλέπουμε πάλι το οικόσημο του Αλή Πασά στο τόξο της Πύλης. Ο Αλής έφερε τον τίτλο του «ασλάν» που σημαίνει λιοντάρι ως τιμητική διάκριση που του επένειμε ο Σουλτάνος για τις πολεμικές του επιδόσεις.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτό φαγητό σε κάποιο από τα παραδοσιακά ταβερνάκια στην έξοδο του Κάστρου.

DISCOVERING…
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.